Антична вила Армира

Антична вила "Армира"

Антична вила "Армира" се намира на 4 км. югозападно от Ивайловград. Тя е била открита при строителни работи за язовир през 1964 г. Проучванията са проведени под научното ръководство на ст.н.с. Янка Младенова, а по-късно и от ст.н.с. д-р Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт при БАН.
      Вила "Армира" е един от най-ранните и най-точно датирани вилни комплекси от римската епоха, проучени в България. Тя е изключителен архитектурен паметник отпреди 2000 години. Това е най-пищно украсеният частен дом (дворец) от римската епоха, разкрита в българските земи. Вилата е била център на поземлено владение, основано от богата тракийска аристократична фамилия.
      Мястото за изграждането на вилата е било специално избрано. То отговаря на изискванията за подобни градежи, описани у древните римски автори Варон и Колумела, които казват, че една вила трябва да бъде построена до голям път, но не на самия път, а  в красива местност, близо до вода, на южен склон и най-важното - до добри съседи.
      Разточителното използване на искрящо белия мрамор в декорацията на басейна, колонадата и мозайките доказват, че още със създаването на вилното стопанство край р. Арда мраморът е бил извличан от недрата на  Родопа планина.
      Стените на коридорите и помещенията са били украсени със стенописи в червен, бял, черен, зелен и охравожълт  цвят. Схемите и украсата са отговаряли на последния помпеански стил в живописта.
      През 70-те години на XX век  Младенова е изготвила графична възстановка на мраморната декорация. Облицоването на двореца с мрамор - басейна, коридорите около него, помещенията в северната част на комплекса, е станало през първата четвърт на I I век сл. Хр. Все по това време подовете на почти всички помещения са били покрити с мозайки. В тези мозайки са използвани кубчета в розов, бежов, червен и кафяв цвят.
       Разгадано бе и защо в антична вила "Армира" са намерени толкова голям брой елементи от мраморната украса и толкова голяма площ, покрита с мозайки. Силно земетресение е предизвикало свличане на земните маси от хълма и така руините на вила "Армира" са били засипани с дебел слой глинена пръст, за да бъдат преоткрити близо две хиляди години по-късно.

Забележителности

Удобното разположение на хотел Тракия в Ивайловград позволява на гостите му да разгледат повечето от забележителности на града, както и на съседна Гърция. Избягайте от ежедневието и се потопете в античността и средновековието като посетите: Тракийски долмени ,Антична вила "Армира", Античен некропол” Голямата могила” и Средновековна крепост ”Лютица”. За любителите на морето, можете да отидете до град Александрополи в Гърция, който се намира само на 140 км от нас. Също така можете да посетите най-близкият град в Република Турция- Одрин, само на 40 км от хотела.

Посети Ивайловград!
История, Култура, Туризъм