Общински музей Ивайловград

Общински музей Ивайловград

Общинският исторически музей в град Ивайловград е открит официално на 30 Юни 2009 година. Музеят се намира в собствена сграда, реномирана и обновена по програма "Красива България" и със средства на Общината.
        В музея са организирани 3 експозиции: "Археология", "История на града и района преди Освобождението" и "История след 1878 г.".
        В секция  "Археология"  са изложени артефакти, открити при археологическите изследвания в региона - керамика от античната вила "Армира", монети и части от тракийска погребална колесница от разкопките на могилата край село Свирачи, артефакти от крепостите "Лютица",  "Родостица"  и  др.
        В секция "История на града и района преди Освобождението"  са изложени различни експонати от XIX век, сред които пушки и пистолети от Руско-турската освободителна война, икони и архивни документи, свързани с живота и делото на войводите Яни Попов и Стамбол Димитров.
        В секция "История след 1878 г." могат да се видят предмети и документи, свързани с живота на местното население  след  Освобождението от Турско робство. Сред тях е и една уникална географска и историческа карта на България от 1913 г.

Забележителности

Удобното разположение на хотел Тракия в Ивайловград позволява на гостите му да разгледат повечето от забележителности на града, както и на съседна Гърция. Избягайте от ежедневието и се потопете в античността и средновековието като посетите: Тракийски долмени ,Антична вила "Армира", Античен некропол” Голямата могила” и Средновековна крепост ”Лютица”. За любителите на морето, можете да отидете до град Александрополи в Гърция, който се намира само на 140 км от нас. Също така можете да посетите най-близкият град в Република Турция- Одрин, само на 40 км от хотела.

Посети Ивайловград!
История, Култура, Туризъм