Паскалева къща

Паскалевата къща

Паскалевата къща е един от най-ярките образци на традиционната градска бубарска къща от края на XIX в., обявена за архитектурен паметник на културата. Тя е реставрирана и в нея се помещава местна етнографска сбирка, представяща традиционния бит и поминък в ивайловградския край през Възраждането. Къщата има каменна основа, изградена е от кирпич (с глина и измазана с вар), като в миналото приземният етаж е изпълнявал стопански функции, а двата етажа над него са били със смесено предназначение, т.нар. “къщи” са стаи за живеене, а големият бубарски салон – феят е използван за отглеждане на буби и посрещане на гости извън активния сезон.
      Към настоящият момент етнографската експозиция е уредена на основните два етажа и включва:
       -  традиционна дневна стая с огнище, място за хранене на фамилията (медна синия върху четириножник с възглавници за сядане на земята около нея), работен кът на домакинята, гостна стая с всички необходими атрибути,  демонстриращи благосъстоянието на собствениците  и бубарски салон. Последният се намира на горния етаж, където са показани основните етапи в производството на копринени пашкули и характерни за района традиционни народни костюми.

Забележителности

Удобното разположение на хотел Тракия в Ивайловград позволява на гостите му да разгледат повечето от забележителности на града, както и на съседна Гърция. Избягайте от ежедневието и се потопете в античността и средновековието като посетите: Тракийски долмени ,Антична вила "Армира", Античен некропол” Голямата могила” и Средновековна крепост ”Лютица”. За любителите на морето, можете да отидете до град Александрополи в Гърция, който се намира само на 140 км от нас. Също така можете да посетите най-близкият град в Република Турция- Одрин, само на 40 км от хотела.

Посети Ивайловград!
История, Култура, Туризъм